Elaborări metodologice și tehnice pentru modernizarea tehnologiei de procesare a nucilor (Juglans regia L.) cu utilizarea componentelor biologic active în produse alimentare funcționale.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Tatarov Pavel Gheorghe
15.817.02.30A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi alese caracteristicile generale ale alimentelor, disponibile pentru ameliorare prin adăugarea componentelor nucilor. Vor fi cercetate modificările calităţii senzoriale, compoziţiei chimice ale nucilor pe parcursul depozitării timp de 3,6 luni. Se vor determina randamentul uleiului din miez de nucă și proprietăţile fizico-chimice ale şrotului (umiditatea, substanţe solubile uscate, lipide, proteine, substanţe minerale). Vor fi determinate caracteristicile fizico-chimice ale microcapsulelor cu ulei de nucă (dimensiunile, polidispersitatea, potenţial electrocinetic, grosimea membranei).
2016
Se va realiza perfecţionarea tehnologiilor de procesare primară a nucilor şi miezului.Depozitarea nucilor. Detecția și clasificarea defectelor nucilor în coajă pe categorii. Selectarea și prelucrarea statistică a datelor experimentale privind aprecierea calității nucilor în coajă.Procesarea nucilor. Randamentul uleiului și șrotului de nucă. Procedee și parametrii proceselor tehnologice recomandate pentru presarea nucilor. Metode de procesare șrotului de nucă recomandate pentru asigurarea calității acestora la depozitare. Microincapsulatea uleiului de nucă Se vor elabora tehnicile de stabilizare fizico-chimică, microbiologică a uleiului și șrotului.Influența proceselor de refrigerare, deshidratare și degresare asupra stabilității fizico-chimică a șrotului. Influența antioxidanților, azotului, metodelor combinate asupra prevenirii oxidării uleiului de nucă. Macro- și micro elemente ale uleiului și șrotului de nucă. Influența compușilor fenolici asupra calității. șrotului de nucă. Metodologia aprecierii calității șrotului de nucă.Compoziții alimentare de origine vegetală și animală pe baza șrotului și uleiului de nucă micoincapsulat. Valoarea nutritivă și senzorială a alimentelor elaborate.
2017
Se va efectua analiza calității nucilor, uleiului și a șrotului obținuți din aceste nuci. Vor fi efectuate cercetări în scopul elaborării combinațiilor de produse lactate cu componentele nucilor în scopul obținerii compozițiilor alimentelor noi de tipul smântână, laptede nucă, spread-uri, halvaua și altele. Va fi analizată calitatea uleiului, șrotului și nucilor recoltare în anul 2016. Vor fi elaborate compoziții noi de alimente cu componentele comestibile de nucă (Juglans regia L.) de tipul smântână, laptede nucă, spread-uri, halvaua și altele.Vor fi efectuate cercetări experimentale privinddinamica şi evoluția concentrației microorganismelor în diferite condiții de păstrare a alimentelor cu SBA din nuci, supraviețuirea microorganismelor în compoziții alimentare elaborate, condițiile de păstrare și durata de valabilitate a produselor experimentale.
2015
360.2
2016
375.7
2017
356.9
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0