Monitorizarea fertilităţii solului şi productivităţii culturilor de câmp sub influenţa sistemelor de fertilizare şi a modului de folosire a ecosistemelor naturale în experienţe staţionare multianuale

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Indoitu Dumitru
15.817.05.13F
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi elaborate recomandări privind normele de fertilizanţi, folosiţi la nutriţia radiculară a grâului de toamnă, desimea plantelor de porumb şi floarea soarelui la semănat. Vor fi evidențiate condiţiile de identificare a soluţiei extragente, folosită la extragerea din sol a fosfaţilor mobili şi potasiului schimbabil după Macighin. Va fi determinat bilanţul şi coeficientul de valorificare a umezelii productive la o unitate de roadă de grâu pe diferite variante de fertilizare; va fi evaluată productivitatea grâului în dependenţă de factorii studiaţi. În baza investigaţiilor de laborator asupra modului de pregătire a soluţiei de extragere a fosfaţilor mobili şi potasiu schimbabil va fi înaintată o cerere de brevet la AGEPI.
2016
În asolamentul cu 6 sole va fi cultivat porumbul la boabe şi orzul de primăvară după tehnologia conservativă de prelucrare a solului, folosind fertilizanţii odată cu semănatul şi în nutriţii radiculare.Vor fi luate probe de sol la semănatul porumbului în asolament şi în fîşiile forestiere cu mesteacăn şi pomi fructiferi pentru analiza agrochimica: conţinutul de humus, umezeală şi substanţe nutritive accesibile plantelor.Va fi contată masa organică, acumulată în făşiile forestiere primăvara la începutul vegetaţiei şi toamna după căderea frunzelor: productivitatea culturilor cultivate în dependenţă de condiţii climaterice, sisteme de fertilizare şi prelucrare a solului. Va fi perfecţionată metoda de ardere a probelor de sol pentru determinarea conţinutului de carbon după metoda lui Tiurin în modificaţia Nichitin.
2017
În baza datelor conţinutului de umezeală productivă şi a azotului valabil (NO3) în stratul de sol 0-100cm vor fi alcătuite recomandări asupra normelor de fertilizanţi, folosiţi la nutriţia radiculară a grâului de toamnă, desimea plantelor de porumb şi floarea soarelui la semănat în condiţiile anului dat. Va fi analizată productivitatea grîului de toamna în dependenţă de condiţiile climaterice, sisteme de fertilizare şi rezerva substanţelor nutritive în sol.
2015
120.3
2016
127.7
2017
129.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0