Evaluarea modificărilor structurale a miocardului şi predictorilor clinico-electrofiziologici pentru tahiaritmii ventriculare la pacienţi cu infarct miocardic suportat

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Grosu Aurel Andrei
15.817.04.47A
IMSP Institutul de Cardiologie
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Se vor obține date referitor la incidenţa tahiaritmiilor ventriculare la bolnavii care au suportat infarct miocardic. Se va determina valoarea predictivă a parametrilor demografici, clinici, electrocardiografici, hemodinamici şi ecocardiografici, prezenţei/absenţei sindromului de apnee în dezvoltarea tahiaritmiei ventriculare şi a morţii subite cardiac. Se va evidenția rolul evaluării neinvazive a riscului aritmic post-infarct şi a acurateţei sale predictive prin analiza unor parametri electrocardiografici, cum ar fi variabilitatea ritmului, potenţiale tardive şi turbulenţa ritmului cardiac. Se vor obține date referitor la corelarea gradului de severitate a apneei în somn cu variabilitatea şi turbulenţa ritmului cardiac la bolnavii post-infact cu şi fără tahiaritmii ventriculare. Se va aprecia semnificaţia scorului CHA2 DS2 VASc în stratificarea riscului pentru tahiaritmii ventriculare la pacienţii post-infarct.
2016
Se vor obține date referitor la incidenţa tahiaritmiilor ventriculare la bolnavii care au suportat infarct miocardic. Se va determina valoarea predictivă a parametrilor demografici, clinici, electrocardiografici, hemodinamici şi ecocardiografici, prezenţei/absenţei sindromului de apnee în dezvoltarea tahiaritmiei ventriculare şi a morţii subite cardiac. Se va evidenția rolul evaluării neinvazive a riscului aritmic post-infarct şi a acurateţei sale predictive prin analiza unor parametri electrocardiografici, cum ar fi variabilitatea ritmului, potenţiale tardive şi turbulenţa ritmului cardiac Se vor obține date referitor la corelarea gradului de severitate a apneei în somn cu variabilitatea şi turbulenţa ritmului cardiac la bolnavii post-infact cu şi fără tahiaritmii ventriculare Se va aprecia semnificaţia scorului CHA2DS2VASc în stratificarea riscului pentru tahiaritmii ventriculare la pacienţii post-infarct.
2017
Se vor identifica și configura parametrii clinici, electrocardiografici și ecocardiografici cu semnificație prognostică în apariția aritmiilor potențial letale la pacienții cu infarct miocardic suportat. Se va aprecia valoarea predictivă a scorului CHA2DS2VASc în dezvoltarea complicațiilor aritmice ventriculare în perioada post-infarct și în stratificarea riscului fatal la aceasta categorie de pacienți. Se va implementa studiul electrofiziologic în algoritmul de examinare a pacienților cu tahiaritmii ventriculare. Se va optimiza tratamentul și prognosticul de durată a bolnavilor cu aritmii potențial letale prin implantare de cardioverter defibrilator. Se va stabili proporția evenimentelor cardiovasculare, a respitalizărilor și rata mortalității pe termen lung a pacienților cu infarct miocardic suportat și tahiaritmii ventriculare.
2015
638.4
2016
667.5
2017
640.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0