Dezvoltarea tehnologiilor de procesare a materiei prime agroalimentare indigene în asigurarea calităţii şi siguranţei Alimentelor

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Iorga Eugen Vasile
15.817.05.03A
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2004-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi determinați indicii de calitate ai materiilor prime agricole şi ai materiilor prime secundare pentru producerea CO2-extractelor supercritice cu conţinut sporit în substanţe biologic active şi antioxidanţi. Vor fi testate reţete esenţiale ale produselor extrudate din soriz şi materie primă secundară. Vor fi elaborate tehnologii şi reţete de condimente şi sosuri din fructe şi legume cu valoare biologică ridicată. Va fi elaborat proiectul Standard Moldovean „Fructe deshidratate îndulcite”, Instrucţiune Tehnologică pentru fabricarea fructelor deshidratate îndulcite (proiect). Reţetele maionezelor cu valoare calorică redusă, bogate în acizi graşi omega-3 şi fibre alimentare pe baza uleiurilor vegetale cupajate cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 şi omega-6. Vor fi elaborate procedee argumentate ştiinţific, privind curăţarea şi pasteurizarea laptelui de capră şi de oaie; mostre experimentale de lapte pasteurizat; caracteristici organoleptice, microbiologice, fizico-chimice; scheme tehnologice de producere a laptelui de consum de caprine şi a brânzeturilor de oi; instrucţiuni tehnologice privind producerea laptelui de consum de capră în condiţii de mini întreprinderi. Vor fi obținute mostre de laborator a conservelor şi a semifabricatelor din carne de ovine şi caprine; regimuri de sterilizare argumentate ştiinţific pentru produsele nominalizate. Va fi efectuată analiza calităţii produselor lactate de pe piaţa R. Moldova; tes- tate metodici fizico-chimice actualizate de determinare a indicilor de calitate esenţiali; supliment la documentul normativ ,,Metodologia decelării alimentelor în scopul depistării produselor falsificate şi neconforme”.
2016
Va fi stabilit sortimentul de produse alimentare fortificate cu CO2-extracte liposolubile din deşeuri de tomate şi din seminţe de struguri: produse alimentare în componenţa cărora intră ulei vegetal, şi anume gustări: asorti de legume marinate, salate din legume marinate (sfeclă, conopidă, ţelină), tocături de legume si fructe. Va fi selectat sortimentul de produse ce urmează a fi îmbogăţite cu fibre şi proteine: produse extrudate din crupe de porumb şi soriz, precum şi produsele de panificaţie din făină de grîu. Vor fi elaborate schemele tehnologice de fabricare a produselor îmbogăţite cu substanţe biologic active (carotenoizi, inclusiv licopen, vitamina E), precum şi a celor îmbogăţite cu fibre alimentare şi protein. Vor fi stabilite operaţiunile tehnologice principale pentru prepararea snacks-urilor din gutuie, acestea fiind: pregătire prealabilă, tratare antioxidantă, blanşare, îndulcire, uscare. Va fi formulată compoziţia şi reţeta cadru a batoanelor naturale de fructe, încluzînd în acestea: ingredient formabil, ingredient de legare, adaosuri de fructe uscate virate, adaosuri oleaginoase. Va fi modificat şi s-a pregătit pentru aprobare proiectul Instituţiunii Tehnologice pentru fabricarea fructelor deshidratate îndulcite.Va fi stabilit sortimentul de materie primă (hrişcă, năut, porumb) pentru elaborarea produselor extrudate aglutenice cu valoare nutritivă şi biologică sporită şi se va stabili parametrii tehnologici de producer e a extrudantelor din soriz şi amestecurile lui. Va fi stabilită posibilitatea de fabricare a sucului şi acidifiantului la doua întreprinderi industrial cu descrierea fluxului respective. Se va elabora I redacţie a Standardului Interstatal tip ГОСТ “Консервы из зернобобовых” şi redacţia finală a standartului interstatal ,,Cannel legumes. General specifications
2017
Se vor obține mostre de produse alimentare fortificate cu CO2-extract şi CO2-şrot.Vor fi elaborate scheme tehnologice pentru obţinerea snack-urilor din fructe din grupa pomaceelor și a batoanelor naturale în bază de fructe uscate. Va fi elaborată prima redacție a instrucțiunii tehnologice pentru sosurile din fructe și legume.Se va stabili termenii de păstrare a maionezelor cu valoare calorică redusă în baza uleiurilor vegetale cu conţinut echilibrat de acizi graşi polinesaturaţi Va fi elaborat Anteproiectul SM „Maioneze cu valoare calorică redusă bogate în acizi graşi polinesaturaţi omega-3”.Vor fi elaborate rețete, mostre experimentale şi caracteristicile calităţii chiflelor cu inulină.Va fi elaborat Anteproiectul SM „Umpluturi termostabile de fructe pentru produsele de panificaţie. Condiţii tehnice”.Sortimentul existent de produse alimentare extrudate în baza materiei prime fără gluten.Vor fi determinați indicii fizico-chimici , organoleptici, şi microbiologici a produselor alimentare obţinute din soriz extrudat.Se va elabora fluxul tehnologic și loturi experimentale de brînzeturi din lapte de capră, de oaie şi a amestecului din lapte de capră și de oaie. Va fi elaborat fluxul tehnologic și mostre experimentale de semifabricate tocate în baza cărnii de ovine: şnițel, pârjoale, perișoare; investigarea caracteristicilor de calitate și siguranță.Se va elabora suplimentul la Metodologia decelării produselor lactate.Se vor obține date comparative privind selectarea procesului optimal de detartrare. Documentarea tehnologiilor elaborate în cadrul proiectului prin armonizarea DN cu cerinţele comunitare:SM “Sosuri şi maioneze” (anteproiect),SM “Umpluturi” (anteproiect),SM “Băuturi pe bază de zer” (redacţie finală),SM “Fructe deshidratate îndulcite” (redacţie finală),SM “Produse din dovleac” (redacţie finală),SM “Semifabricate din carne de oaie” (anteproiect).
2015
3817.8
2016
4559.7
2017
3786.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0