Dirijarea caracteristicilor sorbțional-structurale ale adsorbanţilor carbonici şi minerali şi a materialelor polifuncţionale în scopul utilizării lor în practică

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Lupaşcu Tudor Grigore
15.817.02.16A
Institutul de Chimie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi obținuți noi catalizatori pe bază de cărbuni activi și adsorbanți minerali, utili- zând metode noi de interacțiune a matricii adsorbanților cu reagenți chimici la tem- peraturi și presiuni înalte. Va fi studiată chimia suprafeței și modificările structurale ale noilor adsorbanți – catalizatori. Va fi aplicată metoda pH-metrică pentru evalu- area proprietăţilor acido-bazice ale adsorbanților carbonici și determinarea pH-ului în punctul zero sarcini (pH ). Va fi testată metoda pH-metrică pentru evaluarea PZS proprietăţilor acido-bazice a montmorilonitului intercalat cu oligomeri de aluminiu. Va fi stabilit gradul de poluare a apelor naturale cu clase specifice de compuși orga- nici şi anorganici. Vor fi obținuți noi compuși taninici din diverse surse vegetale și studiate procesele de modificare structurală a acestora. Vor fi cercetate proprietățile fizico-chimice și microbiologice ale noilor preparate. Va fi elaborată o metodă ti- trimetrică și absorbție atomică de determinare a concentrației ionilor de clor în ape colorate.
2016
Vor fi cercetate procesele de adsorbție a ionilor metalelor toxice cum ar fi stronțiul, cuprul, fierul etc. pe cărbuni activi chimic modificați. Vor fi studiate mecanismele de adsorbție ale unor pesticide detectate în solurile Republicii Moldova, precum și a unor derivați ai benzenului. Vor fi cercetate procesele de oxidare și adsorbție a ionilor de amoniu și ionilor de nitriți pe catalizatori carbonici.Va fi elaborate[ metodologia delimitării densității de sarcini pe suprafața bazală și suprafața laterală a montmorilonitului și stabilite caracteristicile stratului dublu electric a adsorbantului mineral intact și intercalat cu oligomeri de aluminiu. Vor fi obținuți noi compuși ai taninurilor extrase din diverse materiale prime prin modificarea compoziţiei și studiate proprietățile fizico-chimice și microbiologice ale acestora. Va fi elaborată și ajustată metoda de determinare a ionilor de sulfat din apele naturale colorate.
2017
Vor fi optimizate procesele de tratare a apelor subterane de poluanți organici și anorganici prin aplicarea adsorbanților carbonici în condiţii de laborator. Va fi elucidată influenţa chimiei suprafeţei adsorbanţilor carbonici în procesul de adsorbţie a poluanților. Va fi adaptată metodologia de determinare a ionilor de nitrat în apele naturale colorate. Eficienţa tehnologiilor elaborate de tratare a apelor de poluanţi organici şi anorganici va fi verificata în instalație pilot.Va fi elaborată metodologia delimitării caracteristicilor stratului dublu electric în proximitatea suprafeţelor bazale şi laterale a montmorilonitului aplicând diferite modele electrostatice şi va fi stabilită influenţa intercalării lui cu oligomeri de aluminiu.Vor fi elaborate noi produse terapeutice (dermatologice) în baza taninurilor modificate (din rumeguș de stejar) și determinate caracteristicile fizico-chimice, activitatea antioxidantă și microbiologică ale acestora.
2015
2272.8
2016
2383.5
2017
2509.9
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0