Modele, metode și interfețe pentru conducerea și optimizarea sistemelor de fabricație inteligente

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Zaporojan Sergiu Ion
15.817.02.28A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2013-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi elaborate metode și algoritmi de optimizare pentru planificarea și organizarea producției. Va fi elaborat modelul matematic al procesului tehnologic specific în spaţiul semnalelor. Va fi efectuată simularea pe calculator a modelului auto- acordabil a procesului şi analiza caracteristicilor în timp şi în frecvenţă. Va fi elaborată concepția construirii LN-interfețelor la surse de date structurate, setul de caracteristici de bază şi componente pentru construirea LN-interfeţelor. Va fi definită o nouă clasă de reţele Petri generalizate reconfigurabile de nivel înalt.
2016
Vor fi elaborate sarcina tehnico-ştiinţifică pentru anul 2016, respectiv planurile de lucru individuale.Va fi elaborat machetul procesului tehnologic. Se vor alege şi dimensiona traductorul şi elementul de execuţie.Vor fi analizate metodele de creare utilizate pentru fiecare tip de LN-interfeţe, elementele lor comune şi diferenţele importante. Va fi studiată aplicabilitatea fiecărei metode pentru sistemele de producţie inteligente.Vor fi elaborate noi metode și modele de descriere formală parametrizată a componentelor funcționale specifice proiectării procesoarelor cu arhitectură programabilă în timp real.Va fi dezvoltată o nouă clasă de reţele Petri generalizate reconfigurabile de nivel înalt pentru descrierea logicii interacţiunii proceselor discret-continue de control şi a fenomenelor aferente.Se va ridica curba experimentală în domeniul timpului a procesului tehnologic şi se va identifica modelul matematic al procesului în forma intrare-ieşire şi intrare-stare-ieşire şi validarea modelului. Va fi analizată structura machetului de laborator a obiectului de conducere creat în cadrul proiectului şi metodele de creare a LN-interfeţei vor fi adaptate la structura dată. Vor fi încercate variante de metode cu scopul de a selecta metoda cea mai potrivită pentru obiectul creat în cadrul proiectului. Se va sintetiza algoritmul în formă intrare-ieşire şi intrare stare-ieşire de reglare a procesului tehnologic.Vor fi elaborați:algoritmul pentru identificarea componentelor funcționale în modelul de descriere formală XML;algoritmul de extragere a parametrilor funcționali pentru sinteza automată a componentelor funcționale;algoritmul pentru identificarea magistralelor de date și semnalelor de sincronizare în modelul de descriere formală XML;algoritmul pentru translatarea modelului de descriere formală XML în descriere HDL a procesorului cu arhitectură programabilă în timp real.Se va elabora machetul funcţional de laborator al regulatorului automat incorporat în modele industriale de regulatoare universale.Se vor efectua testări asupra metodelor implementate de formare a LN-interfeţelor la structuri de date pentru depistarea erorilor şi selectarea metodei optime. Se vor studia căi de îmbunătăţire a metodei de implementare testate. Se vor efectua cercetări asupra corectitudinii rezolvării problemei stabilite. Vor fi verificate metodele implementate în interacţiune cu structuri de date variate.Vor fi dezvoltate metode și algoritmi de optimizare pentru planificarea predictiv-reactivă a sistemelor de producție inteligente.
2017
Se vor elabora scheme funcționale și structurale tipice și originale ale sistemelor adaptive hiperstabile. Se vor analiza proprietățile dinamice ale algoritmilor de adaptare în structurile de conducere cu obiecte cu inerție și timp mort.Se vor dezvolta noi metode de modelare a proceselor discret-continue concurente pentru trecerea de la descrierea informală a arhitecturii, atributelor și specificațiilor comportamentale ale sistemului, la descrierea unor expresii descriptive și maparea lor în rețele Petri generalizate pentru implementare în procesoare cu arhitectură reconfigurabilă.Va fi efectuată documentarea sistemică referitoare la analiza metodelor de optimizare în sistemele de producție inteligente şi criteriile care intervin în luarea deciziilor de evaluare a utilizării sistemelor de producție.Se vor elabora scheme funcționale și structurale ale sistemelor de conducere adaptive hiperstabile în baza algoritmilor fuzzy. Va fi efectuată analiza proprietăților dinamice a algoritmilor inteligenţi de adaptare în structurile sistemelor hiperstabile. Se vor dezvolta noi algoritmi și tehnici de sinteză a modelelor proceselor discret-continue concurente pentru generarea și maparea expresiilor descriptive în rețele Petri generalizate.Se va construi un model matematic al comportării sistemelor de producție inteligente. Se vor elabora metode și algoritmi de optimizare pentru planificare a sistemului cercetat.
2015
642.6
2016
670.1
2017
636.6
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0