Procese de interacţiune a ionilor elementelor de tranziţie şi pământuri rare cu defecte native şi de fon în mono- şi nanocristalele compuşilor II-VI

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Nedeoglo Dumitru Damian
15.817.02.27F
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Prin variaţia metodelor de sinteză şi parametrilor tehnologici, aplicate pentru fiecare metodă, va fi rezolvată problema influenţei procedeului şi condiţiilor de obţinere a mono- şi nanocristalelor de ZnSe şi de ZnO. O atenţie deosebită va fi atrasă dopării duble a monocristalelor de ZnSe cu ioni de elemente de tip d şi f, cu scopul cercetării proceselor de interacţiune a acestora. Vor fi propuse modele fizice a unor fenomene posibile aşa ca: transferul energiei între impurităţile care interacţionează prin rezonanţă.
2016
Vor fi stabilite regimurile tehnologice de sinteză şi creştere a monocristalelor de ZnSe:Mn:Yb, ZnSe:Mn:Gd cu divers raport de concentraţii de impurităţi dopante şi obţinute serii de probe corespunzătoare. Va fi elaborată tehnologia de creştere şi obţinute serii de probe de ZnSe:Gd/Yb dopate concomitent cu impuritate acceptoare puţin adâncă de Na prin metoda difuziunii termice, sau în procesul de creştere din topitură de Se Na (Gd/Yb). Va fi perfectată tehnologia de obţinere a ZnO nanodimensional prin metoda de sinteză în matrice poli¬me¬rică. Sinteza va fi realizată în matrice de alcool polivinilic şi polibutil metac¬ri¬lat la diferite concentraţii a polime¬rului. Vor fi studiate proprietăţile optice şi luminescente a cristalelor ZnSe:Mn:Yb, ZnSe:Gd, ZnSe:Gd:Cu cu divers raport de concentraţii a impurităţilor dopante şi dependenţa lor de metoda obţinerii şi procedeul de dopare a cristalelor. Vor fi stabilite cele mai optime condiţii de obţinere a cristalelor de ZnO, dopate cu impuritate de Ag prin difuziune termică a impurităţii dopante din topitura de Zn Ag, sau din pelicula de metal, depusă pe suprafaţa probei, obţinută o serie de probe cu diversă concentraţie a impurităţii dopante. Vor fi optimizaţi parametrii tehnologici de dopare a cristalelor de ZnSe cu impuritate de terbiu (Tb) din topitura de Zn x % at.Tb (x = 0,01…0,1) şi obţinută o serie de probe de ZnSe:Tb cu diferit nivel de dopare. Va fi elaborată tehnologia de obţinere a pulberilor nanodimensionali de ZnSe prin metoda solvo- şi hidrotermală şi stabilită componenţa iniţială optimală a amestecului de reacţie.În intervalul de temperaturi 77 – 300K vor fi cercetate spectrele de fotoluminescenţă a cristalelor de ZnO:Ag şi va fi studiată evoluţia acestora odată cu temperatura cu scopul stabilirii mecanismelor de recombinare radiativă şi participarea impurităţii dopante de Ag în formarea centrelor de luminescenţă. Vor fi stabilite metoda cea mai efectivă şi condiţiile tehnologice optimale de sinteză a monocristalelor de ZnO:Ag pentru utilizarea practică a acestora în optoelectronică şi fotonică. Va fi elaborată tehnologia ce va permite dirijarea cu dimensiunile nanocristalelor de ZnO şi ZnSe în procesul de sinteză.
2017
monocristalelor de ZnSe:Ho, ZnSe:Y, ZnSe:Tb, ZnSe:Pd, ZnSe:Sb, ZnSe:Sb:V, ZnSe:V:Yb şi obținute serii de probe cu diferite concentraţii de impurităţi dopante. Va fi realizată sinteza nanopulberilor de ZnO, dopate cu elemente de pământuri rare (EPR) şi dezvoltată o metodă nouă de dopare a ZnO cu metale de tranziție (MT) în procesul de sinteză hidrotermală cu microunde. Va fi elaborată tehnologia de sinteză şi dopare a nanocristalelor de ZnSe prin metoda hidrotermală, obţinută o serie de probe, dopate cu ioni de MT şi EPR. Pe baza cercetării complexe a proprietăților electrice, luminescente şi optice a mono- şi nanocristalelor de ZnSe şi ZnO; va fi stabilită dependenţa parametrilor ZnO nanodimensional de concentraţia impuriăţilor; vor fi stabilite particularităţi distincte de comportament a impurităţilor dopante în cristale cu dimensiuni reduse şi voluminoase; vor fi stabilite mecanismele şi propuse modele fizice a proceselor de incorporare a impurităţilor dopante şi interacţiunea acestora cu defectele native şi impurităţile de fon; vor fi identificate benzile de FL observate, stabilite mecanismele de radiaţie şi va fi studiat spectrul energetic al impurităţilor de MT şi EPR în mono- şi nanocristalele de ZnSe şi ZnO.Vor fi studiate tranziţiile intracentrale în limitele ionilor impurităţilor dopante, evaluate stările lor de sarcină şi nivelele energetice a stărilor fundamentale şi excitate.
2015
403.3
2016
420.0
2017
399.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0