Principii biotehnologice de studiu al interacțiunii dintre plantele de cultură și agenții virali

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Andronic Larisa Isac
15.817.05.05F
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2013-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi apreciată reactivitatea genotipurilor de tomate, orz și porumb (linii, soiuri, forme mutante, varietăți spontane) la infectarea cu virusuri fitopatogene. Vor fi stabilite particularitățile calusogenezei, morfogenezei și embriogenezei histogenelor (frunze, sepale, embrioni imaturi și maturi) de diferită origine citopatică în dependență de reactivitatea genotipurilor analizate. Prin aplicarea embriogenezei indirecte in vitro va fi dovedită posibilitatea multiplicării prin cultura de calus a genotipurilor de orz obținute pe cale androgenă. În rezultatul evaluării polimorfismului morfologic și biochimic al liniilor de tomate și somaclonelor de orz de primăvară obținute sub acțiunea infecției virale separat sau în complex cu razele gama va fi apreciată distinctivitatea genotipurilor după expresia caracterelor cantitative și calitative comparativ cu formele inițiale; estimat impactul factorilor exogeni (infecția virală separat sau în complex cu razele gama) în inducerea diversității genotipice.
2016
În rezultatul evaluării caracterelor morfologice, structurale ale somaclonelor de tomate și porumb obținute din explante de diferită origine citopatică (frunze, sepale, embrioni imaturi) derivate de la plante infectate cu virusuri va fi apreciată ponderea surselor de variație (genotip, virus, explant) în dependență de tipul reactivității față de patogen (susceptibilitate, toleranță, rezistență). Prin estimarea indicilor morfoproductivi va fi apreciată expresia fenotipică și varianța caracterelor cantitative la descendenții de tomate și porumb obținuți în condiții de patogeneză virală. Va fi evaluat răspunsul anterelor la cultivarea in vitro pentru genotipuri de orz cu diferit potențial androgen ce va permite stabilirea condițiilor optime de inducere a embriogenezei microsporale și estimarea factorilor declanșatori ai dediferențierii și creării de plante haploide. Va fi apreciată distinctivitatea parametrilor fenotipici și biometrici la somaclonele, plantele dubluhaploide și soiurile inițiale de orz în vederea stabilirii impactului procedeului biotehnologic aplicat în inducerea diversității.
2017
În baza evaluării expresiei caracterelor morfologice și de productivitate, variațiilor genetice și fenotipice va fi apreciată manifestarea parametrilor cantitativi și calitativi la descendenții și somaclonele SC1 de tomate, derivați de la plante infectate cu virusuri. Va fi determinat polimorfismul molecular al formelor de tomate cu modificări morfo-structurale, cauzate de infecțiile virale sau cultura in vitro; stabilită ponderea genotipului în dependență de tipul reactivității față de patogen (susceptibilitate, toleranță rezistență) în generarea variațiilor. Va fi apreciată variabilitatea caracterelor agronomic valoroase la descendenții de porumb obținuți de la plante virozate, estimat impactul infecției virale în inducerea diversității. Va fi notificată distinctivitatea plantelor dubluhaploide de orz și liniei de tomate obținute cu utilizarea infecției virale comparativ formelor inițiale.
2015
1287.9
2016
2126.4
2017
1528.9
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0