Supraconductibilitatea neuniformă ca bază a spintronicii supraconductoare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Sidorenko Anatolie Serghei
15.817.02.16F
Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii "D. Ghiţu" al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Se va efectua studiul nanostructurilor stratificate supraconductor-feromagnet Nb/ Ni, Ni/CuNi şi Nb/Co, utilizând metoda de reflectometrie a neutronilor polarizaţi, ca metodă de detectare directă a configuraţiei spinilor subsistemului electronic în straturile supraconductorului cu moment magnetic indus. În rezultatul cercetării efectului de proximitate inversă se va evidenţia efectul de intensificare a deplasării magnetice în sistemul feromagnetic Cu41Ni59 /CoOX. Se va depista momentul magnetic indus în supraconductor ca o manifestare a efectului de proximitate inversă prevăzut teoretic. Se va detecta efectul de intensificare a deplasării magnetice în aliaj feromagnetic Cu41Ni59 diluat prin adaosul unui substrat de cobalt sub stratul antiferomagnetic. În rezultat se va obține o nanostructură-compozit, care posedă o deplasare magnetică puternică şi ar putea servi ca bloc-cheie în valva de spin tripletă. Investigaţiile nanostructurilor pe bază de semimetale vor evidenţia rolul nanoin- terfeţelor în procesele de interacţiune a purtătorilor de sarcină la temperaturi joase şi câmpuri magnetice puternice. În rezultatul cercetării fenomenelor la interfaţă în bi-, tri- şi multicristale ale izola- torului topologic Bi-Sb de tip 3D, în care se manifestă simultan stări de supracon- ductibilitate şi feromagnetism, va fi determinată structura straturilor componente ale interfeţelor cristaline. Se preconizează determinarea contribuţiei electronilor Dirac în fenomenele magnetice de transport în bi-, tri- şi multicristale ale izolato- rului topologic Bi-Sb. Va fi efectuat studiul stărilor stratului de suprafaţă în microfire, care reflectă per- fecţiunea structurală şi orientarea cristalografică, va contribui la determinarea exactă a parametrilor cinetici în microfirele de Bi. Va fi folosit câmpul magnetic şi/sau a deformaţiei anizotropice cu scopul variaţiei şi dirijării cu coeficientul de reflexie al electronilor de la suprafaţa nanofirelor. Investigaţiile în câmp magnetic puternic vor permite separarea purtătorilor de sar- cină de semn diferit şi evidenţierea purtătorilor care asigură transportul în volum sau la suprafaţa microfirului.
2016
Rezultatul activității de cercetare în 2016 va fi elaborarea elementului de comutare totală MRAM de tipul FSF – valva de spin tripletă. Heterostructurile supraconductoare S/F preparate, de tipul Co/CoOx/Cu41Ni59/Nb/Cu41Ni59 vor fi investigate în câmp magnetic exterior în scopul confirmării existenţei efectului de memorie: dependenței puternice a temperaturii de tranziție supraconductoare Tc de modul de aplicare a câmpului magnetic exterior. La creșterea curenților de transport aplicaţi heterostructurilor va avea loc comutarea completă între starea supraconductoare și starea normală. Prin urmare, acest sistem S/F reprezintă un element de memorie (MRAM) pentru electronica supraconductoare.
2017
Vor fi identificate condiţiile de apariţie a componentei supraconductoare triplete în nanostructurile hibride multistrat de tipul niobiu-cupru-nichel-cobalt-oxid de cobalt. Va fi determinată posibilitatea de coexistenţă a componentelor supraconductibilităţii triplete cu componenta supraconductoare singletă.Va fi perfecţionată tehnologia de obţinere şi preparare a bicristalelor şi multi-cristalelor pe bază de bismut şi bismut-stibiu. Studiul interfeţelor cristalelor obţinute de calitate înaltă va asigura depistarea cu precizie a efectelor de supraconductibilitate, existenţa cărora este prevăzută la hotarele de contact în interiorul multi-cristalelor.Va fi optimizată şi patentată metoda de analiză a regimurilor de lucru a circuitelor electrice complexe cu parametrii variabili utilizînd metodele geometriei proiective.
2015
1874.4
2016
1927.9
2017
1937.3
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0