Asigurarea suportului științific la competitivitatea producțiilor zootehnice prin valorificarea biotehnologiilor în ameliorare, nutriție, reproducție și asanarea animalelor autohtone și de import.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Focşa Valentin Feodosei
15.817.05.01A
Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi creat nucleul de selecţie a raselor de bovine autohtone și de import pentru lapte (100 capete), elaborată instrucțiunea de bonitare a bovinelor specializate pentru carne. Vor fi create nuclee de selecţie pentru reproducerea „în sine” a genotipurilor valoroase de ovine ţigaie și karakul tip moldovenesc, determinată structura genetică a lactoproteinelor în locusul kapa-cazeina (250-300 сap.). Va fi stabilită producția de lapte-marfă, dezvoltarea morfometrică a glandei mamare la oile metise (ŢigaiexBenthaimer) la I și a II-a lactație. Vor fi elaborate instrucţiuni de evaluare a calităţilor morfoproductive la rasele ovine specializate pentru lapte; Vor fi obținuți și testați (pe etapele de creștere) iedițele metise (F1) din încrucișarea (Locală X Saanen), selectați genotipurile solicitate pentru reproducție. Vor fi elaborate recomandări „Creșterea și evaluarea caprinelor pentru lapte”; create nucleele de selecţie a raselor materne și paterne de suine cu indicii: prolificitatea 11,0 -11,5 purcei; greutatea lotului la 45 zile 110-115 kg; și cele paterne: prolifici- tatea 9,5-10,0 purcei, greutatea lotului la 45 zile 105-110kg. Se va elabora schema de încrucişare (infuzie şi reversie) în rasele Yorkshire şi Lan- drace în scopul creării a douâ linii noi; elaborate şi testate 2 rețete noi de nutreţuri combinate pentru scroafele lactante cu conţinut optim de energie şi proteină; create nuclee de selecție a iepurilor de rase pure - Neozeelandez-Alb și Californian (total 50 cap.). Vor fi selectați găini și cocoși (familii) din cârdurile de găini (rase mixte) pentru încrucișare, obținerea metișilor de generația I (F1), creșterea și testarea după performanțele proprii în producție. Vor fi identificate preparatele fitoterapeutice pentru corecţia funcţiei reproductive la diferite specii de animale. Va fi perfecţionat mediul pentru crioconservarea materialului seminal de vier şi de berbec în scopul depozitării și utilizării pentru însămânțarea artificială. Se va determina componența chimică și valoarea plantei Silfia (Silfia -Silphium perfoliatum), cultivate în condiţiile republicii. Va fi efectuată analiza situației epizootice a salmonelozei aviare în condițiile republicii, determinate căile de apariție și mecanismele de răspândire. Vor fi obținute rezultatele testării eficacității aplicării în diverse forme a preparatului Enoxil pentru terapia maladiilor la animale; perfecționată tehnologia obținerii biocompostului prin metoda vermicultivării dejecțiilor nefermentate.
2016
Testate cirezile de taurine de import Holstein și Simmental (400-500 cap), create 3 nuclee de selecţie a vacilor și junincilor (total 100 capete) cu evidențierea manifestării productivității și particularităților imunogenetice a ale lor în funcție de rasă. Evaluate performanțele de producție și ereditare a ovinelor de rase autohtone - Ţigaie și Karakul tip moldovenesc (3000-4000 cap), create 4 nuclee de selecţie pentru reproducere „în sine” a genotipurilor valoroase, menținerea și conservarea fondului genetic. Evidențiate ovinele Karakul purtatoare de genotip homizigot a lactoproteinelor în locusul kapa-cazeina – ”BB” în scopul obținerii descendenței marcate genetic. Creat nucleul de selecție a oilor metise (♀ Ţigaie x ♂ Benthaimer) cu diferită cotă sangvină pe rasa amelioratoare (80-100 capete), în scopul obținerii liniei noi - populaţii de ovine autohtone specializate pentru producția de lapte. Deteminate calitățile morfoproductive a caprinelor metise F1 (♀ Locală X ♂ Saanen) pe prima lactație admise la reproducție în anul nașterii (8-10 luni), testate pe etapele de creștere, selectat şi tineretul metis F2 obținut din încrucișarea ♀(♀ Locală X ♂ Saanen) x ♂Saanen
2017
Testate taurinele de import Holstein (n=65) şi Simmental (n=20) după producția proprie și exterior, create nuclee de selecţie; revelate particularitățile imunogenetice ale taurinelor de rase Aberdeen Angus (n=80), Holstein (n=200) și Simmental (n=50), stabilită structura antigenică în scopul marcării genotipurilor; testate ovinele ţigaie și karakul de tip moldovenesc 3000-4000 cap. şi create 3 nuclee de selecţie pentru reproducerea „în sine” a tipurilor autohtone create; identificate însușirile calitative ale învelișului pilos, stabilit nivelul producției de lapte, dezvoltarea glandei mamare a oilor de rasă pură Friză, Benthaimer, Țigaie, Karakul și metișii (♀Ţigaie x ♂Friză) și (♀Karakul x ♂Awassi); evidențiate genotipurile în locusul kappa-cazein la berbeci- reproducători din rasa Karakul; create 3 nuclee de caprine: rasa pură (Saanen și Alpină franceză) și metiși F1 (♀Locală x ♂Saanen) pentru lucrările ulterioare de selecție; completate nucleele de selecție a raselor materne de suine: Yorkshire, Landrace şi a raselor paterne: Duroc, Pietrain cu indici de productivitate: în rasele materne: prolificitatea 11,0 – 11,5 purcei; greutatea lotului la 45 zile 110 -115kg; în rasele paterne: prolificitatea 9,5 – 10,0 purcei; greutatea lotului la 45 zile – 95-100kg; elaborate şi testate 4 reţete de nutreţ combinat pentru tineretul suin în faza de creştere-finisare şi stabilit nivelul de includere a făinei din tescovina uscată de struguri în componenţa nutreţurilor combinate; creat nucleul reproductiv de selecție a iepurilor de carne din rasa Neozeelandez Alb (30-50 cap.); testat în condiții de producție tineretul avicol (F2) rezultat din încrucișarea: ♀F1 Loman Braun x ♂Tetra H; ♀F1 Habicolor x ♂Argentie; testate preparatele fitoterapeutice utilizate pentru corecţia funcţiei de reproducţie la bovine; elaborată metoda eficientă de diluare a spermei de berbec şi vier în scopul depozitării materialului seminal; determinată componenţa chimică şi valoarea nutritivă a plantei Hrișca de Sahalin (Polygonum Sachalinense) cultivată în condiţiile Republicii Moldova în scopul utilizării în nutriția animalelor; elaborat ghidul cu privire la componența chimică și valoarea nutritivă a nutrețurilor din Republica Moldova. elaborată și aprobată o rețetă nouă de adaos furager pentru vacile de lapte cu o productivitate înaltă; perfecționată metoda de diagnostic a leucozei la bovine și optimizat termenul rebutării animalelor afectate de maladie (bolnave); determinată influența administrării iepurașilor nou-născuți a soluției preparate din conținutul fecalelor moi ale iepuroaicei-mamă asupra funcțiilor vitale a produșilor; determinată influența microflorei benefice asupra indicatorilor fiziologici ai păsărilor și transformarea dejecțiilor acestora în biocompost.
2015
4530.5
2016
4675.5
2017
4775.1
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0