Sisteme de inducere a variabilităţii şi rezistenţei plantelor, procedee tehnologice de sporire a productivităţii culturilor agricole

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Botnari Vasile Tudor
15.817.05.11F
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi stabilite dozele optimale pentru inducerea variabilităţii sub acţiunea radiaţiei gama; eficientizate procesele de morfogeneză in vitro la tomate, triticale şi usturoi; elaborate procedee de adaptare a regeneranţilor la condiţiile in vivo. Elucidată acţiunea temperaturilor extremale pentru evidenţierea formelor rezistente. Selectate forme noi de tomate, triticale, usturoi cu caractere agronomice valoroase în scopul utilizării ulterioară în procesul de ameliorare. Va fi apreciată influența agenților patogeni Alternaria spp. asupra indicatorilor de bază a gametofitului masculin (viabilitatea, rezistența polenului; lungimea, rezistența tuburilor polinice); evaluate și clasificate combinaţiile hibride F1 şi formele parentale de tomate după nivelul de rezistență la impactul patogenilor Alternaria spp. în dependenţă de starea funcțională a polenului. Apreciată rezistența hibrizilor F1 și F2 de tomate la stresul hidric în baza analizei parametrilor variabilității grăuncioarelor de polen. Vor fi obţinute la porumb 2 linii dublu-haploide cu nivel sporit de productivitate; vor fi pentru prima dată obţinute 3 linii inductoare a ciclului trei de vegetaţie. Vor fi elaborate noi procedee de analiză gametică la liniile de porumb rezistente la temperaturi înalte şi condiţii de secetă. Vor fi evidenţiate genotipuri valoroase pentru crearea materialului iniţial de ameliorare şi hibrizi performanţi de sorg boabe şi zaharat; selectate 4-6 linii consangvinizate şi 2- linii androsterile. Vor fi determinate normele şi intervalul între udări, dozele de fertilizare, acţiunea acestora asupra creşterii, dezvoltării nivelului recoltei şi calitatea producţiei. Extraşi reglatori naturali de creştere şi apreciată eficacitatea biologică asupra energiei de creştere şi facultăţii germinative a seminţelor de legume.
2016
Vor fi apreciate variabilitatea, heritabilitatea şi efectul heterozis al caracterelor cantitative la generaţia F1 de tomate. Din populaţiile F2 vor fi selectate forme transgresive recombinante de perspectivă cu includerea lor ulterioară în procesul de ameliorare. În generaţia F3 va fi studiată structura genetică a descendenților și selectați cei mai performanţi după productivitate, precocitate şi calitatea fructelor. Evidenţiate linii de perspectivă cu complex de caractere valoroase pentru ameliorare; determinate legăturile corelative dintre caracterele cantitative şi calitative. Determinate sursele de bază ale variabilității și heritabilităţii gametofitului masculin la soiuri și hibrizi F1-F2 de tomate pe fondaluri complexe cu filtrat de cultură a agenţilor patogeni Alternaria spp. și condiţii extremale de temperatură. În baza reacților la acțiunea filtratelor de cultură Alternaria spp. va fi stabilit gradul de asociere dintre rezistența gametofitului și sporofitului. Hibrizii generațiilor F1-F2 și soiurile analizate vor fi clasificați după gradul de rezistența a polenului. Obţinute linii dubluhaploide în ciclul doi cu productivitate sporită şi utilizarea ulterioară a seminţelor pentru ciclul trei de vegetaţie. În generaţia backross (BC2) se vor obţine linii cu randament sporit al boabelor în ştiulete. Evidențiate linii inbred de porumb cu însușiri diverse ale fracțiilor de polen. Vor fi apreciate particularitățile genetice ale variabilităţii sistemelor de atracție la nivel de gametofit masculin și sporofit; realizată evaluarea cantitativa şi adaptivitatea la temperaturi ridicate, scăzute. Finalizată crearea unei linii androsterile de sorg pentru boabe cu capacităţi agrobiologice valoroase. Selectate somaclone de triticale obţinute in vitro sub acţiunea razelor gama, forme de usturoi cu productivitate și calitate înaltă a bulbilor. În rezultatul studiului regimului de nutriţie al plantelor şi umiditate a solului la irigarea prin picurare, vor fi elaborate recomandări de cultivare a tomatelor (cultura prin seminţe) şi cepei comune în condiţii de subasigurare cu apă. Iniţiată crearea colecției de viță de vie (soiuri intraspecifice, soiuri interspecifice, hibrizi interspecifici) cu rezistență sporită la temperaturi scăzute în perioada de iarnă și celor mai înalte în perioada de vară. Vor fi transmise la AGEPI și Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Pante patru soiuri de viță de vie şi 2 de tomate.
2017
Vor fi evaluate biotipurile de tomate și triticale obţinute in vitro. Estimate liniile dublu-haploide și inbrede de porumb, formele parentale și descendenții de tomate cu productivitate sporită, calitate şi rezistenţă la factorii abiotici (temperaturi joase, înalte, secetă şi agenți patogeni, radiaţii gama), apreciat efectul reglatorilor naturali de creștere asupra reactivității genotipurilor de tomate la temperaturi joase pozitive. Evaluate și selectate forme valoroase ale culturilor de sorg în pepinierele de ameliorare pentru crearea hibrizilor performanţi de sorg zaharat și pentru boabe. Determinate normele de fertilizare și udare la irigarea prin picurare a semănaturilor de tomate şi ceapa comună.Va fi extinsă colecția de germoplasmă la viță de vie cu varietăți locale și din țările Bazinului Mării Negre. Determinată concentrația alcoolilor terpenici și esterilor volatili din sucul bacelor genotipurilor interspecifice de viță de vie (V.vinifera L. x M.rotundifolia Michx.).
2015
2378.3
2016
3930.4
2017
7664.1
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0