Abordarea multidisciplinara a maladiilor neurooncologice în baza diversităţii morfologice şi agresivităţii biologice prin aplicarea tehnicilor chirurgicale minimal invazive.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Timirgaz Valeriu Vasile
15.817.04.49A
Institutul de Neurologie si Neurochirurgie ”Diomid Gherman”
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi creat modelul fluxului corect de pacienţi în cadrul „circuitului” clinic, fără a omite nici o etapă (respectând criteriile). Va fi elaborată metodologia colaborării multidisciplinare (neurolog, imagist, ecografist, neurochirurg, echipa de reabilitare) pentru fiecare pacient la nivel de instituţie de rang terţiar. Vor fi adoptate condiţiile tehnice şi tehnologice (cu unele elemente inovatorii) a blocului de operaţii, pentru asigurarea condiţiilor adecvate-optime în aplicarea momentului chirurgical. Va fi elaborată şi propusă realizarea în practică a generării automate de rapoarte statistice noi, cu posibilitatea comparării indicilor programaţi (aşteptaţi) şi cei real obţinuţi (înregistraţi). Vor fi elaborate criterii şi recomandări pentru examinarea complexă a pacienţilor cu patologie neurooncologică, cu menţionarea particularităţilor fiecărei metode aplicate şi a modului de realizare la fiecare din etape. Vor fi elaborate criterii de aplicare a strategiilor de tratament chirurgical minimal invaziv pentru diferite tipuri de tumori cerebrale. Va fi sistematizată metodologia intervenţiilor neurochirurgicale şi a asistenţei pe- rioperatorii, în cazul pacienţilor cu patologie neurooncologică cerebrală.
2016
Crearea echipei multidisciplinare şi stabilirea şi implementarea algoritmului de examinare a pacientului neurooncologic. Crearea modelului fluxului corect de pacienţi în cadrul „circuitului” clinic, fără a omite nici o etapă (respectând criteriile). Elaborarea metodologiei colaborării multidisciplinare (neurolog, imagist, ecografist, neurochirurg, echipa de reabilitare) pentru fiecare pacient la nivel de instituţie de rang terţiar. Adoptarea condiţiilor tehnice şi tehnologice (cu unele elemente inovatorii) a blocului de operaţii, pentru asigurarea condiţiilor adecvate-optime în aplicarea momentului chirurgical. Va fi elaborată şi propusă realizarea în practică a generării automate de rapoarte statistice noi, cu posibilitatea comparării indicilor programaţi (aşteptaţi) şi cei real obţinuţi (înregistraţi). Vor fi elaborate criterii şi recomandări pentru examinarea complexă a pacienţilor cu patologie neurooncologică, cu menţionarea particularităţilor fiecării metode aplicate şi al modului de realizare la fiecare din etape. Vor fi elaborate criterii de aplicare a strategiilor de tratament chirurgical minimal invaziv pentru diferite tipuri de tumori cerebrale. Va fi sistematizată metodologia intervenţiilor neurochirurgicale şi a asistenţei perioperatorii, în cazul pacienţilor cu patologie neurooncologică cerebrală.
2017
Cercetarea diversității morfologice în baza markerilor tumorali determinați genetic, biologic, dar și în baza profilului cultural al tesutului tumoral in vitro reprezintă baza tratamentului individualizat. Schemele clasice de tratament chimioterapic, radioterapic sau chirurgical vor fi înlocuite prin tratament selectiv, adaptat susceptibilitatii tumorale. În mod curent acest lucru poate fi preconizat prin utilizarea markerilor de tip pornositc IDH1si IDH2, a codelețiilor genetice 1p,19q, a defectului expresiei proteinei p53, si.a. Pentru a studia detaliat susceptibilitatea glioblastomului la chimioterapie modalitatea de prima intenție este verificarea statusului metilarii a ADN tumoral prin testul MGMT. La sfârsitul perioadei de implementare vor fi estimați atât indicii de pronostic pentru rata de supraviețuire totală cât și rata de supraviețuire fără recidivă. Atsfel un tratament potential ineficient va fi înlocuit cu un tratament de susținere și de reabilitare a pacientului, optând pentru o calitate a vieții versus un tratament dur și ineficace. Cultura de tesut tumoral în micro-secțiuni va permite identificarea unor tratamente chimioterapice adaptate, dar și utilizarea concomitentă a altor factori de sensibilizare, cum ar fi hipertermia, adaptogenele, pentru a spori eficacitatea tratamentului anticanceros
2015
394.5
2016
538.0
2017
494.5
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0