Metode fizico-chimice și aspectele inginerești ale obținerii materialelor și suprafețelor noi pentru tehnologiile de multiscară

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Dicusar Alexandr Ivan
15.817.02.05A
Institutul de Fizică Aplicată al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi determinate proprietățile fizico-mecanice și compoziția aliajelor electro- chimice în baza metalelor grupei fierului cu metalele refractate în electroliții în care reacția reducerii hidrogenului a fost diminuată. Vor fi determinate vitezele de dizolvare în condițiile prelucrării cu impulsuri a aliajelor de nickel greu fu- zibile în dependența de parametrii impulsului cu durata de microsecunde. Va fi analizat stadiul actual al problemei structurilor metastabile, neechilibrate, na- nocristaline şi amorfe, în baza cărora vor fi elaborate şi confecţionate modele de surse experimentale de impulsuri electrice cu un diapazon larg de reglare a parametrilor energetici. Vor fi obţinute şi studiate straturile supeficiale ale câtorva oţeluri de construcţie supuse acţiunii plasmei descărcărilor electrice în impulsuri şi vor fi determinate proprietăţile fizico-chimice a acestora.
2016
Vor fi studiate materiale și suprafeţe noi obţinute prin metode electrochimice şi de aliere cu scântei electrice cu impulsuri (aliaje de wolfram și acoperiri speciale): proprietățile fizico-mecanice si fizico-chimice (microduritatea, rezistenta la uzura, rezistența la coroziune, inclusiv caracteristicile electroliților elaborați).
2017
Vor fi optimizați parametrii de electrodepunere a aliajelor de Fe-W (Fe-Mo). Vor fi obținute materiale noi în bază de spume metalice. Vor fi obținute nanofire cu utilizarea sintezei template în baza de Co. Vor fi studiate proprietățile magnetice ale nanomaterialor obținute prin electrodepunere si comparate cu alte materiale. Va fi studiată termodinamica procesului de nucleare în procesul de formare a nanoparticulelor. Vor fi stabilite legitățile modificării suprafețelor metalice prin sintetizarea pe acestea a carburilor la alierea prin scântei electrice cu electrozi din grafit și metale tranzitorii: Ti, W, Mo și Cr. Va fi cercetată influenţa parametrilor dispozitivului inductiv-capacitiv asupra procesului electrochimic şi proprietăţilor depunerilor galvanice. Va fi studiata aderenţa acoperirilor de fier obtinute la utilizarea curentului de impulsuri.
2015
1988.2
2016
2238.6
2017
2248.7
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0