Reabilitarea pacienţilor după revascularizare coronariană

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Vataman Eleonora Boris
11.817.09.35A
IMSP Institutul de Cardiologie
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi alcătuit protocolul studiului şi fişa electronică a pacientului. Se vor selecta şi adopta: programul de reabilitare fizică instituţională supravegheată de scurtă durată (2 săptămîni); programul de reabilitare fizică instituţională supravegheată de lungă durată (24-48 săptămîni) pentru două subgrupuri de pacienţi în funcţie de clasa funcţională; programul de reabilitare fizică parţial supravegheată la domiciliu (inclusiv particularităţi în condiţii rurale). Se va elabora programul “Şcoala pacientului revascularizat”. În baza studierii literaturii medicale de specialitate se vor selecta chestionarele pentru estimarea activităţii fizice cotidiene, dietei, scalei de anxietate şi a calităţii vieţii pacienţilor incluşi în studiu, ce vor fi adoptate prin interogarea a 20–25 de pacienţi cu CPI de Cardiologie, care au fost supuşi intervenţiei chirurgicale la cord (by-pass aorto-coronar) şi care vor fi invitaţi la control peste 12 luni după intervenţia chirurgicală. Se va efectua examenul clinic, chestionarea, investigaţiile de laborator şi instrumentale conform protocolului studiului după intervenţia chirurgicală, la care se va iniţia reabilitarea fizică ce va include programul de antrenament fizic, care se va desfăşura în 3 faze: Faza I – în clinica Institutului de Cardiologie 2 săptămîni; Faza II – reabilitare fizică supravegheată (instituţională); Faza III – reabilitare fizică nesupravegheată (parţial supravegheată la domiciliu).
2012
Vor fi alcătuite grupurile de studiu şi de referinţă. Vor fi apreciate rezultatele preliminare  ale revascularizării coronariene, precum şi efectul programelor de reabilitare de scurtă durată, selectate pentru pacienţii cu diferite categorii de risc vital.
2013
La fi ecare etapă de supraveghere pacienţii incluşi în studiu vor fi interogaţi pentru determinarea activităţii fi zice cotidiene, regimului alimentar, scalei de anxietate şi calităţii vieţii lor, utilizând chestionarele respective, ceea ce va permite evaluarea efi cienţii programului de reabilitarea complex aplicat la fiecare pacient individual. Se vor include în studiu 30 pacienţi noi, care vor fi investigaţi complex şi vor fi incluşi în programele de reabilitare şi în grupul de control. Se va monitoriza peste 3, 6 şi 12 luni pacienţii incluşi în programul de reabilitare fi zică. Se va pregăti un articol pentru publicare. La pacienţii din lotul de bază, imediat după revascularizare coronariană se va aplica un program individual de reabilitare fi zică. Pentru determinarea toleranţei la efort fi zic, obiectivizarea clasei funcţionale a anginei pectorale şi/sau a insuficienţei cardiace iniţial şi la toate etapele de supraveghere se va efectua testul cu efort fi zic dozat, testul „mers plat 6 minute” şi testul cu efort izometric dozat. Rezultatele obţinute după aceste testări vor permite evaluarea capacităţii funcţionale, rezervei funcţiei de pompă a cordului şi eficienţa programului de reabilitare fi zică. Se vor include în studiu 30 pacienţi noi, care vor fi investigaţi complex şi vor fi incluşi în programele de reabilitare şi în grupul de control. Se va monitoriza peste 3, 6 şi 12 luni pacienţii incluşi în programul de reabilitare fi zică. Se va pregăti un articol pentru publicare. Se va efectua analiza prezenţei factorilor de risc, co-morbidităţilor, modificărilor ECG, tulburărilor de ritm şi conducere, parametrilor variabilităţii ritmului cardiac, distanţei parcurse în test „mers plat 6 minute”, nivelului seric a peptidei natriuretice, hemoglobinei, bilirubinei, creatininei, sodiului şi potasiului şi a parametrilor ecocardiografi ci la pacienţii incluşi în studiu pentru a identifi ca predictorii informativi pentru prognoza pacientului după revascularizare coronariană. Se vor include în studiu 30 pacienţi noi, care vor fi investigaţi complex şi vor fi incluşi în programele de reabilitare şi în grupul de control. Se va monitoriza peste 3, 6 şi 12 luni pacienţii incluşi în programul de reabilitare fi zică. Se va pregăti unui articol pentru publicare. În baza prelucrării statistice a rezultatelor investigaţiilor efectuate conform protocolului studiului în lotul de bază la etapa iniţială şi la 3, 6 luni de supraveghere, se va analiza evoluţia parametrilor clinico-funcţionali la pacienţii după revascularizare coronariană şi reabilitare complexă. Monitorizarea peste 3, 6 şi 12 luni a pacienţilor incluşi în programul de reabilitare fi zică. Se va efectua analiza rezultatelor obţinute pe parcursul anului şi se va perfecta raportul anual. Se vor prezenta pentru aprobare actele de implementare a rezultatelor ştiinţifi ce.
2014
Se vor obţine date referitoare la dinamica factorilor de risc la pacienţi după revascularizare coronariană: lipide, glicemie, tensiune arterială, obezitate/adipozitate. Se va determina toleranţa la efort fizic şi modificările indicatorilor de ischemie miocardică în test cu efort fizic dozat. Se vor aprecia modificările elasticităţii arteriale şi a variabilităţii ritmului cardiac. Se va determina dinamica markerului de insuficienţă cardiacă - peptida natriuretică în programul de reabilitare de scurtă şi de lungă durată . Se vor evolua parametrii de remodelare cardiacă şi modificările calităţii vieţii pacienţilor la diferite etape de reabilitare. Se va aprecia eficacitatea programul de reabilitare fizică complexă în faza I şi II aplicat pacienţilor după revascularizare prin by-pass aorto-coronar şi angio-plastie coronariană.
2011
637.6
2012
628.7
2013
568.9
2014
535.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0