Elaborarea tehnologiei de tratare biologică anaerob-aerobă a apelor uzate cu obţinerea şi utilizarea biogazului în vederea economiei de energie

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Ioneţ Ion
11.817.06.06A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Eficienţă energetică şi valorificarea resurselor regenerabile de energieAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi elaborate programul şi metodologia cercetărilor ştiinţifice ale epurării biologice anaerob-aerobă a apelor uzate. Va fi efectuată alegerea tipurilor şi parametrilor constructivi ai instalaţiilor experimentale de cercetare. Va fi efectuat studiul materialelor existente utilizate pentru epurarea diferitor categorii de ape uzate cu selectarea acestora, reieşind din forma şi suprafaţa specifică.
2012
În baza studiilor pe instalaţii din laborator de epurare (fermentare) anaerobă a apelor uzate industriale, provenite de la unităţile agrozootehnice şi întreprinderile de prelucrare a vinului sau alcoolului, va fi efectuată analiza factorilor ce influenţează procesul tehnologic de fermentare (timpul de fermentare, temperatura procesului, încărcarea organică şi hidraulică, conţinutul substratului de încărcare).
2013
Se va elabora schema constructivă şi realizarea instalaţiei pilot- bioreactor anaerob, care va avea o umplutură specială – produsă local sau procurată, pentru fi xarea microorganismelor. Instalaţia-pilot va fi montată la o întreprindere din ramura agroindustrială, cu acordul acesteia, cu punerea în funcţie pe apele uzate naturale cu demararea proceselor de creştere a microfl orei pe materialul portant. Efectuarea lucrărilor experimentale de epurare anaerobă cu aducerea procesului de fermentare şi bioconversia în biogaz în regim continuu. Continuarea lucrărilor experimentale. Studiul parametrilor de funcţionare în diferite regimuri termice şi la diferite sarcini de încărcare cu substanţă organică. Infl uenţa parametrilor daţi la gradul de bioconversie în biogaz, calitatea şi cantitatea biogazului, efi cienţa de epurare. Analiza rezultatelor obţinute preliminar.
2014
Se vor preciza parametrii de fermentare anaerobă pentru diferite sarcini de încarcare organică în regim mezofil şi psihrofil, eficienţa bioconversiei şi producţia de biogaz. Se vor determina şi preciza parametrii tehnologici de epurare aerobă a apelor uzate după fermentarea anaerobă prin utilizarea bioreactoarelor cu microflora fixată. Se vor analiza şi prelucra datele experimentale cu determinarea condiţiilor şi parametrilor optimi de epurare anaerobă a apelor uzate concentrate cu obţinerea şi utilizarea biogazului. Va fi elaborată tehnologia şi realizată schema tehnologică cu instalaţiile respective de epurare anaerob-aerobă a apelor uzate concentrate cu obţinerea şi utilizarea biogazului în vederea economiei de energie.
2011
85.5
2012
117.4
2013
98.3
2014
125.7
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0