Elaborarea şi implementarea tehnologiilor intensive şi ecologice de cultivare a plantelor pomicole din speciile cireş, gutui şi măr
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Balan Valerian Vasile | 11.817.04.23A | Universitatea Agrară de Stat din Moldova | Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale) | Biotehnologie | Aplicativ | 2011-01-01 - 2014-12-31 | 2011 Vor fi evaluaţi indicatorii principali ai fertilităţii solului şi productivităţii biologice în funcţie de structura plantaţiei şi a coroanei de tip fusiform.
Va fi identificată structura plantaţiei pomicole în funcţie de fertilitatea şi umiditatea solului, pantă, expoziţie, soi, portaltoi, sistemul de conducere şi tăiere a pomilor.
Va fi elaborată baza normativă de date necesare pentru elaborarea structurii plantaţiei şi tehnologiei de cultivare a plantelor pomicole.
2012 Vor fi evaluate potențialul agrobiologic și tehnologiile moderne de fertirigare, fertirizare, irigare, sistemele integrate de combatere a dăunătorilor și bolilor în livadă ale unor soiuri noi de cireș, gutui și măr în scopul îmbunătățirii sortimentului pentru a valorifica resursele naturale, asigurării pomiculturii durabile și obținerii recoltelor maxime cu un consum minim de apă și îngrășăminte. 2013 Vor fi obţinute date experimentale cu privire la formarea şi tăierea pomilor de cireş, măr şi gutui, precum şi date privind aplicarea irigării şi fertirigării subterane, întreţinerii solului, preparatelor de uz fi tosanitar
contra bolilor, dăunătorilor şi buruienilor. 2014 Recomandări cu privire la metodologia şi metodele de proiectare a sistemelor de cultură durabilă din speciile pomicole cireş, gutui şi măr. | 2011 115.0 2012 133.6 2013 117.3 2014 130.0 | 2011 0.0 2012 0.0 2013 0.0 2014 0.0 |