Metode de diagnosticare, procesare şi protecţie a informaţiei

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Bodean Ghenadie - 2011
dr.hab Bodean Ghenadie - 2012
dr. Secrieru Nicolae Gheorghe - 2013
dr. Secrieru Nicolae Gheorghe - 2014
11.817.05.24A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
În baza calculelor asupra câmpurilor Galois şi ale transformărilor sin-cos vor fi elaboraţi algoritmi de transformare discretă Fourier (TDF). Conform algoritmilor elaboraţi vor fi implementate şi depanate proiecte ale analizei spectrale în baza TDF. Va fi elaborată metoda de construire a diagramei trellis pentru soft-decodarea codurilor matroide. În baza metodei propuse vor fi elaboraţi şi simulaţi algoritmi de soft-decodare a codurilor matroide.
2012
Va fi elaborat şi implementat soft-decodarea codurilor matroide corectoare de erori. Va fi elaborat şi implementat softul de căutare a polinoamelor ireductibile asupra extensiei cîmpurilor Galois. Va fi efectuată implementarea analizei spectrale cu luarea deciziei în timp real în baza transformării discrete Fourier.
2013
Algoritmi de transformări directe Fourier cu fi ltrare capabili pentru prelucrarea efi cientă a semnalelor/imaginilor. Se vor determina metodele efi ciente de decodare probabilistică a codurilor lineare noninare. În baza verifi cării algoritmilor transformărilor discrete Fourier cu filtrare se va determina nivelul de eficientizare a prelucrării semnalelor/imaginilor. Se va obţine algoritmi prin metoda „sliding sweep”, care vor simplifi ca procesul de calcul al probabilităţii erorii apărute per simbol la decodare probabilistică a codurilor lineare nonbinare.
2014
Se vor proiecta și implementa algoritmii transformărilor discrete şi de decodare probabilistică a codurilor lineare nonbinare în module hard (FPGA), ce va face posibil majorarea vitezei de procesare a datelor. Se va dezvolta softul pentru un microcontroler pentru testarea și controlul hardului de realizare a algoritmilor transformărilor discrete şi de decodare probabilistică a codurilor lineare nonbinare. Se va implementa sistemul de codare în module hard (FPGA), care va include: coderul Reed–Solomon pentru detectarea erorilor în pachete, mixorul ce simplifică procesul de restabilire a datelor la deteriorarea unui sau câtorva cuvinte în procesul de transmitere a datelor. În rezultat, se va majora rata de corecţie a decoderului Reed–Solomon. Se va elabora un modul de procesare pentru îmbunătăţirea calității imaginilor la etapa iniţială de recepţionare a imaginilor de la satelit. Se va propune o soluţie, care să permită minimizarea timpului de prelucrare a imaginilor de câteva ori.
2011
75.2
2012
94.6
2013
75.8
2014
77.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0