Electrodepozite nanometrice în calcogenuri superionice cuaternare pentru aplicare în elemente cu memorie nevolatilă

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Ţiuleanu Dumitru Ion
11.817.05.21A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi elucidat mecanismul, încă necunoscut, al procesului de dizolvare fotoindusă a argintului în sticlele calcogenice complexe din sisteme ternare. Vor fi cercetate procesele de creare a materialelor superionice, proprietăţile lor electrofizice şi vor fi identificate compoziţiile chimice ale sticlelor ce posedă proprietăţi optime în contextul formării dirijate a electrodepozitelor metalice nanometrice. Va fi testată posibilitatea utilizării materialelor multicomponente (Ag-As-S-Ge) ca mediu funcţional de bază pentru elemente de memorie nevolatilă. Vor fi propuse recomandări tehnologice pentru aplicarea materialelor investigate în tehnologia elementelor de memorie performante.
2012
Vor fi elaborate metodologii standardizate de fotoformare a electroliţilor solizi superionici. Vor fi asamblate sisteme de fabricare a lor în scara reală de timp, precum şi de achiziţionare/prelucrare automatizată a datelor experimentale.
2013
Se va studia cinetica fotodizolvării argintului metalic în pelicule subţiri de sulfură e arsen, distribuţia spectrală a transmisiei optice în procesul fotodizolvării. Vor fi obţinuţi electroliţi solizi în baza acestui calcogen. Se va studia cinetica fotodizolvării argintului metalic în pelicule subţiri de calcogenizi sticloşi cuaternari din sistemul AsS3 – GeS4. Se va obţine un set de electroliţi solizi în baza diferitor compoziţii de calcogenizi cuaternari. Se va studia infl uenţa temperaturii asupra cineticii fotodizolvării argintului metalic în pelicule subţiri de calcogenizi binari şi cuaternari ce conţin sulf, arsen şi germaniu, precum şi distribuţia spectrală a transmisiei optice în procesul fotodizolvării. Analiza şi interpretarea rezultatelor studiului complex al cineticii fotodizolvării argintului în sticle calcogenice cuaternare, morfologiei şi structurii electroliţilor solizi obţinuţi. Elucidarea legităţilor mecanismului de ormare a electroliţilor solizi calcogenici cuatrnari, optimizarea proprietăţilor lor.
2014
Va fi elaborată schema constructiva a comutatoarelor electronice, precum și a elementelor cu memorie nevolatilă în baza de electroliți solizi calcogenici. Se va monta si testa instalaţia de studiu a caracteristicilor electrice ale acestor elemente funcționale. Se vor realiza mostre de elemente cu memorie nevolatilă în baza electroliţilor solizi calcogenici quaternari, utilizând metodele clasice de preparare a dispozitivelor semiconductoare (fotolitografia, depunerea peliculelor în vid etc.) precum și a proceselor de difuzie fotostimulată. Se vor studia și caracteriza proprietăţile de bază ale comutatoarelor electronice cu memorizare nevolatilă în bază de electroliți solizi calcogenici cuaternari din sistemul As-S-Ge-Ag. Se va studia posibilitatea aplicării reale a elementelor de comutare electronică în baza electroliţilor solizi quaternari calcogenici în traductori de gaze toxice, precum și a elementelor cu memorie nevolatilă în sisteme electronice de stocare a informaţiei.
2011
66.2
2012
94.0
2013
75.5
2014
76.4
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0