Cercetarea modificării spectrului energetic al purtătorilor de sarcină în antimonidul de galiu sub influenţa dopanţilor din grupele elementelor de tranziţie şi pămînturi rare şi a interacţiunii donor-acceptor şi a spectrului energetic al poluanţilor în asigurarea securităţii ecologice a sociogeosistemului

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Gheorghiţă Eugen Ion
11.817.05.31F
Universitatea de Stat din Tiraspol
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Se vor obţine monocristale de antimonid de galiu dopat cu nichel în concentraţii: 0,005%, 0,01%, 0,1%, 1%, 2%, 3%. Se vor obţine monocristale de antimonid de galiu dopat cu crom în concentraţii: 0,005%, 0,01%, 0,1%, 1%, 2%, 3%, 3,5%. Se vor obţine informaţii privitor la particularităţile comportării dopanţilor Ni, Cr în antimonidul de galiu în baza cercetării efectelor galvanomagnetice. În baza studierii efectelor galvanomagnetice se vor determina mecanismele de împrăştiere a purtătorilor de sarcină în eşantioanele investigate.
2012
Va fi determinată structura chimică și proprietățile fizice ale clusterelor nanometrice ce se obțin în urma dopării antimonidului de galiu cu elemente din grupa de tranziție și pământuri rare. Vor fi estimate sursele principale de poluare a mediului cu metale grele și se vor elabora recomandări referitor la diminuarea acestor factori. Va fi studiată influența regimului climatic și impactului antropic asupra sistemelor acvatice (poluarea cu metale grele, deșeuri menagere, chimice etc.).
2013
Modulul A Se vor obţine diferite aliaje ternare cu concentraţia fi erului 5%, 10%. Modulul B - Caracteristica fi zico-geografi că a râurilor Răut, Bîc şi Ichel. - Caracteristica hidrochimică a râurilor Răut, Bîc şi Ichel. - Caracteristica secţiunilor punctului de monitorizare (râul Răut – or. Orhei, în amonte şi aval; râul Bîc – or. Chişinău, în amonte şi aval; râul Ichel – satul Goian, în aval). - Date despre sursele de poluare a obiectului acvatic. Modulul A Se vor obţine informaţii privitor la comportarea fi erului în pelicule obţinute prin metoda descărcării electrice de plasmă. Modulul B - Sursele de poluare a factorilor de mediu din zona centrală a Moldovei cu nitraţi şi metale grele. - Acumularea, comportarea şi transformările nitraţilor şi metalelor grele din produsele alimentare vegetale şi animale. - Dozarea conţinutului de nitraţi şi metalelor grele în produsele alimentare. Modulul A Se vor obţine informaţii privitor la modifi carea proprietăţilor magnetice a matricii de bază sub infl uenţa dopanţilor din grupa elementelor de tranziţie. Modulul B - Estimarea gradului de utilizare a aditivilor alimentari în produsele alimentare: dozarea aditivilor alimentari (metoda cromatografi ca) în produsele alimentare (mezeluri, lactate, băuturi răcoritoare). - Determinarea unor indici chimici de calitate a băuturilor alcoolice (aldehide, alcooli superiori, metale grele). Modulul A Se vor generaliza infl uenţa dopanţilor asupra proprietăţilor magnetice şi structurale ale GaSb cu Fe, Mn. Modulul B - Studierea metodologiei de evaluare a vulnerabilităţii. - Evidenţierea riscurilor naturale/chimice cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate în zona centrală a Moldovei. - Elaborarea metodologiei de evaluare a vulnerabilităţii în zona centrală a Moldovei.
2014
Modulul A. Va fi cercetată influența temperaturii, cîmpului magnetic, concentrației dopanților, condițiilor tehnologice asupra modificării spectrului energetic al purtătorilor de sarcină în antimodinul de galiu și asupra moderării interacțiunii donor-acceptor. Va fi obținut compusul Fe Ga3 și se vor studia proprietățile fizice a acestui compus pentru intervalul de temperaturi (80÷300) K. Modulul B. Va fi evaluată vulnerabilitatea zonei Moldovei Centrale la diferite riscuri naturale. Va fi studiat conținutul substanțelor poluante de origine organică și compușilor elementelor biogene și a metalelor grele în unele produse alimentare de origine vegetală și animală.
2011
223.4
2012
225.3
2013
192.3
2014
302.6
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0