Impactul modificării structurii demografice a populaţiei asupra dezvoltarii socio-economice a Republicii Moldova: evaluarea retrospectivă şi prospectiva

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Paladi Gheorghe Andrei
11.817.07.25A
2011
Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AȘM
2012
Institutul Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice al AȘM
2013
Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM
2014
Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţiiAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi determinate transformările structurale ale modelului contemporan al natalităţii, prognozate tendinţele de lungă durată ale acesteia în profil generaţional; realizată modelarea empirică a comportamentului fertil, analiza productivităţii procreative a căsătoriilor, coraportului între stabilitatea familiei şi natalitatea, modelarea predispoziţiilor familiei pentru naşterea copiilor; elaborată tipologia riscurilor sociale pentru familii din punct de vedere al factorilor determinanţi ai natalităţii scăzute, elaborate recomandări practice ce ţin de stimularea natalităţii şi ameliorarea situaţiei familiei cu copii. În baza analizei comparative a mortalităţii în Republica Moldova şi România va fi realizată descrierea sistemică a trendului mortalităţii, determinanţi factorii cu impactul negativ asupra indicatorilor speranţei de viaţă la naştere. Va fi examinată practica internaţională în domeniul înregistrării contribuţiilor sociale ale migranţilor de muncă, elaborate recomandări practice ce ţin de perfecţionarea sistemului de evidenţă în acest domeniu. Rezultatele ştiinţifice obţinute, propunerile şi recomandările elaborate vor fi prezentate Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare, precum şi reflectate în lucrări ştiinţifice.
2012
Va fi elaborată prognoza fertilităţii descendente a cohortelor feminine născute în anii 1970-1990, calculată probabilitatea majorării familiei pentru anii calendaristici; evaluat impactul migraţiei părinţilor asupra funcţiei educative a familiei, dezvoltării şi comportamentului copilului etc. şi respectiv, a riscurilor de durată asupra potenţialului uman. În baza analizei structurii mortalităţii pe grupele de vârstă şi principalele clase ale cauzelor de deces în profil teritorial-administrativ vor fi determinate punctele-cheie ce ţin de creşterea speranţei de viaţă a populaţiei. Vor fi evidenţiate aspectele structurale ale integrării tinerilor pe piaţa muncii în raport cu educaţia profesională şi tendinţele migraţionale; efectuată analiza comparată a metodologiei de evidenţă a contribuţiilor la fondurile sociale în principalele state de destinaţie ale migranţilor de muncă din Republica Moldova.
2013
Vor fi recalculate datele cu privire la numărul şi structura populaţiei, precum şi indicatorii principali ai mişcării naturale în baza recomandărilor internaţionale cu privire la înregistrarea fl uxurilor migraţionale. Vor fi studiate principalele procese demografi ce din partea stângă a Nistrului pentru anii 1989-2012. În baza studiului sociodemografi c cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul organizaţiilor autohtone vor fi determinate problemelecheie în acest domeniu, estimate costurile economice ale pierderilor în urma accidentelor la locul de muncă, precum şi impactul mortalităţii asupra dinamicii efectivului forţei de muncă. Rezultatele obţinute vor servi ca bază pentru elaborarea recomandărilor ce ţin de implementarea Programului naţional strategic de securitate demografi că a RM (2011-2025), vor fi refl ectate în publicaţiile ştiinţifice.
2014
Vor fi determinate percepțiile și atitudinile populației privind persoanele vârstnice și problemele îmbătrânirii. Va fi realizată analiza evoluției nivelului și structurii mortalității atribuite consumului de alcool și corelația acestora cu schimbările în consumul de alcool, va fi estimat impactul mortalității violente și altor cauze de deces asociate cu abuzul de alcool asupra valorilor speranței de viață la naștere. Va fi determinată dinamica duratei medii a vieții de muncă, stabilite rezervele de creștere a acesteia. Prin prisma abordării de gen a sistemului de pregătire profesională a populației vor fi analizate aspectele cu privire la asigurarea echitabilității oportunităților de integrare pe piața muncii a femeilor. Vor fi evidențiate măsurile de ameliorare a sănătății mamei și a copilului.Va fi perfecționată metodologia de prognozare demografică, elaborată prognoza demografică a numărului și structurii populației RM (2015-2050). În baza rezultatelor obținute vor fi formulate unele recomandări în adresa instituțiilor responsabile cu privire la implementarea Programului naţional strategic de securitate demografică a RM (2011-2025).
2011
438.1
2012
459.5
2013
499.2
2014
780.3
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0