Crearea şi implementarea în producere a hibrizilor competitivi de porumb pentru toate zonele favorabile de cultivare a porumbului cu adaptabilitate înaltă la factorii abiotici şi biotici.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Pîrvan Pintilie
15.817.05.22A
Institutul de Fitotehnie „Porumbeni“
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi studiate, depistate şi multiplicate sursele genetice cu caractere ameliorative valoroase, inclusiv 10221 mostre în pepinierele de ameliorare, reproduse 136 mostre din colecţia de populaţii, 250 mostre din colecţia de mutanţi, 60 din colecţia de analogi androsterili. Vor fi evaluate 109 linii consangvinizate după capacitatea de combinare şi depistate linii cu capacitate de combinare înaltă. Vor fi studiate 40 forme de porumb după rezistenţa la temperaturi scăzute şi 31 forme parentale după toleranţa plantelor la tăciunele comun şi prăfos. Se va prelungi experienţa pentru studierea a 43 hibrizi din anul doi de testare după rezistenţa plantelor la tăciunele prăfos, tăciunele comun şi putregaiul tulpinilor pe fundal infecţios de S. reilianum. În culturi comparative de orientare şi preconcurs vor fi studiaţi 3907 hibrizi noi de porumb şi evidenţiaţi hibrizi performanţi pentru cultura comparativă de concurs. În diferite sisteme de încrucişări se vor sintetiza 3039 combinaţii hibride noi şi multiplica în cantităţi suficiente componenţii a 105 hibrizi aflaţi la testări oficiale şi în procesul de implementare în producţie. Se vor studia în cultura comparativă de concurs la valoarea agronomică de utilizare (testul VCU) 150 hibrizi şi 85 forme parentale. La condițiile de brevetabilitate (testul DUS) vor fi studiaţi 51 hibrizi selectaţi şi formele parentale a acestora. Hibrizii evidenţiaţi după anul II şi III de testare (30) vor fi testaţi în diferite condiţii ecologice, inclusiv Moldo- va, Belarus şi Federaţia Rusă. Pentru anul 2015 vor fi transferaţi la testări oficiale 12 hibrizi competitivi noi. Se vor multiplica 20 linii consagvinizate, componente a hibrizilor omologaţi aflaţi în producere, multiplicate 23 linii (bază, prebază), forme parentale a hibrizilor omologaţi şi de per- spectivă. Va fi continuat studiul la 20 forme parentale după reacţia la 5 erbicide și la trei substanţe active în dozele recomandate de producători. Va fi studiată sincronizarea apariţiei stigmatelor şi emanarea polenului la 10 forme parentale a hibrizilor precomerciali. Vor fi studiate 19 variante pentru optimizarea dozelor şi corelaţiilor de îngrăşăminte la 5 culturi în asolament şi cultură permanentă. Vor fi studiate 20 preparate de uz fitosanitar şi fertilizanţi la porumb şi ra- piţă de toamnă pentru includere în Registrul de Stat.
2016
Vor fi studiate,depistate şi multiplicate sursele genetice cu caractere ameliorative valoroase, inclusiv 10608 mostre în pepinierele de ameliorare, reproduse 125 mostre din colecţia de populaţii, 86 mostre din colecţia de mutanţi, 90 din colecţia de analogi androsterili. Vor fi evaluate 354 linii consangvinizate după capacitatea de combinare şi depistate linii cu capacitate de combinare înaltă. Vor fi studiate 30 forme de porumb după rezistenţa la temperaturi scăzute şi 30 forme parentale după toleranţa plantelor la tăciunele comun şi prăfos. Se v-a prelungi experienţa pentru studierea a 25 hibrizi din anul doi de testare după rezistenţa plantelor la tăciunele prăfos, tăciunele comun şi putregaiul tulpinilor pe fundal infecţios de S. reilianum.In culturi comparative de orientare şi preconcurs vor fi studiaţi 3528 hibrizi noi de porumb şi evidenţiaţi hibrizi performanţi pentru cultura comparativă de concurs. În diferite sisteme de încrucişări se vor sintetiza 3364 combinaţii hibride noi. Se vor studia în cultura comparativă de concurs la valoarea agronomică de utilizare (testul VCU) 150 hibrizi şi 50 forme parentale. La condițiile de brevetabilitate (testul DUS) vor fi studiaţi 40 hibrizi selectaţi şi formele parentale a acestora. Pentru anul 2015 vor fi transferaţi la testări oficiale 8 hibrizi competitivi noi. Se vor multiplica 25 linii consagvinizate, componente a hibrizilor omologaţi aflaţi în producere. Vor fi estimate în postcontrol calităţile biologice a 38 linii consagvinizate şi 6 hibrizi simpli (forme parentale a hibrizilor aflaţi în producere). Va fi studiată sincronizarea apariţiei stigmatelor şi emanarea polenului la 20 formele parentale a hibrizilor comerciali. Va fi studiatăinfluenţa a 3 stimulatori naturali asupra caracterelor morfologice la 5 linii de porumb. Va fi continuat studiul la 28 forme parentale după reacţia la 2 erbicide şi trei substanţe active în dozele recomandate de producători.Vor fi studiate 24 doze şi corelaţii de îngrăşăminte minerale la porumbul cultivat în asolament (porumb, mazăre rapiţă, grâu de toamnă) şi 18 doze la porumbul cultivat în cultură permanentă. Va fi început studiul agriculturii conservative în fitotehnie pe baza experienţelor de câmp pe o suprafaţă de 34 ha. Se preconizează testarea a 16 preparate de uz fitosanitar.
2017
Vor fi studiate, depistate şi multiplicate sursele genetice cu caractere ameliorative valoroase, inclusiv 9107 mostre în pepinierele de ameliorare, reproduse 100 mostre din colecţia de populații, 150 mostre din colecţia de mutanți, 150 mostre din colecția de linii și 80 forme din colecţia de analogi androsterili. Vor fi evaluate 509 linii consangvinizate după capacitatea de combinare şi depistate linii cu capacitate de combinare înaltă. Vor fi studiate 30 forme de porumb după rezistenţa la temperaturi scăzute . Se v-a prelungi experienţa pentru studierea a 25 hibrizi din anul doi de testare după rezistenţa plantelor la tăciunele prăfos, tăciunele comun şi putregaiul tulpinilor pe fundal infecţios de S. reilianum. In culturi comparative de orientare şi preconcurs vor fi studiaţi 3489 hibrizi noi de porumb şi evidenţiaţi hibrizi performanţi pentru cultura comparativă de concurs. În diferite sisteme de încrucişări se vor sintetiza 2843 combinaţii hibride noi. Se vor studia în cultura comparativă de concurs la valoarea agronomică de utilizare (testul VCU) 150 hibrizi şi 78 forme parentale. La condițiile de brevetabilitate (testul DUS) vor fi studiate 74 hibrizi din anul 2 de testare şi formele parentale a acestora. Pentru anul 2018 vor fi transferaţi la testări oficiale 8 hibrizi competitivi noi. Se vor multiplica 30 linii consagvinizate, componente a hibrizilor omologaţi aflaţi în producere. Vor fi estimate în postcontrol calităţile biologice a liniilor consagvinizate şi a hibrizilor simpli (forme parentale a hibrizilor aflaţi în producere). Va fi studiată sincronizarea apariţiei stigmatelor şi emanarea polenului la formele parentale a hibrizilor comerciali. Va fi continuat studiul influenței a 8 erbicide la 10 hibrizi și formele parentale a acestora în dozele recomandate de producători. Vor fi studiate 24 doze şi corelaţii de îngrăşăminte minerale la porumbul cultivat în asolament (porumb, mazăre rapiţă, grâu de toamnă) şi 18 doze la porumbul cultivat în cultură permanentă.Va fi continuat studiul agriculturii conservative în fitotehnie pe baza experienţelor de câmp pe o suprafaţă de 34 ha. Se preconizează testarea a 16 preparate de uz fitosanitar.
2015
5000.0
2016
13500.0
2017
5423.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0