Principii şi procedee tehnologice de formare şi păstrare a fructelor soiurilor noi de măr în atmosfera controlată
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Bujoreanu Nicolae Semion | 11.817.04.09A | 2011 Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor 2012 Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor 2013 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM 2014 Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM | Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale) | Biotehnologie | Aplicativ | 2011-01-01 - 2014-12-31 | 2011 Va fi asamblată şi aprobată în condiţii de laborator instalaţia experimentală pentru crearea şi cercetarea regimurilor de gaze (O2 şi CO2 ) privind păstrarea fructelor în atmosfera controlată (AC). Va fi stabilit sortimentul soiurilor noi de măr cultivate în Republica Moldova, predestinat păstrării în AC, în baza rezultatelor testării indicilor biochimici, patofiziologici, histoanatomici şi tehnologici. 2012 Vor fi optimizate condiţiile de păstrare pentru fiecare dintre soiurile noi de măr, luate în studiu (regimul termic, raportul concentraţiilor de CO2 şi O2 în atmosfera camerei frigorifice), în scopul minimizării vitezei de degradare a substanţelor plastice şi inducerea unei calităţi mai avansate a fructelor de măr la finele păstrării.
Va fi formulat statutul biostructural al 10 soiuri noi de măr în baza corelaţiilor indicilor morfologici, histo-anatomici şi cito-histochimici cu evidenţierea rolului componenţilor structurali în aprecierea calităţilor biochimice şi tehnologice ale soiurilor respective păstrate în atmosferă controlată şi atmosferă obişnuită. 2013 Vor fi evaluaţi indicii tehnologici, biochimici şi anatomici la fructele a 10 soiuri de măr de perspectivă la o perioadă îndelungată de păstrare (180 zile), în funcţie de compoziţia gazelor (O2 şi CO2) aplicată în atmosfera controlată. 2014 Vor fi stabilite concentrațiile optime de O2 și CO2 în atmosfera celulei frigorifice pentru păstrarea fructelor soiurilor noi de măr în baza valorilor indicilor biochimici, histo-anatomici și celor tehnologici. Va fi determinată eficacitatea păstrării fructelor de măr a soiurilor cercetate în atmosfera controlată a camerei frigorifice în comparație cu metodele cunoscute și aplicate. | 2011 577.1 2012 650.9 2013 696.7 2014 693.1 | 2011 0.0 2012 0.0 2013 0.0 2014 0.0 |